Do-In Yoga

Do-In Yoga uitleg

DO IN Yoga

De Do-In Yoga is een Japanse bewegingsleer. Do-In Yoga is een meridiaan gebaseerde vorm van Yoga waarin Yin (verstilling) en Yang (activering) elkaar afwisselen. De bewegingen volgen elkaar hoe dan ook vloeiend op, in een flow. Je verblijft afwisselend langer in een houding (Kata), wat bekrachtigt (letterlijk en figuurlijk), of korter, waarbij alle bewegingen van houding naar houding aan elkaar geregen worden. De kata’s zijn bedoeld om de energie (Qi) in de meridianen door te laten stromen. Meridianen zijn energiebanen die door het lichaam stromen en de organen voeden. Deze orgaanmeridianen werken vooral helend op emotioneel niveau, ze zijn allen gekoppeld aan een kern-emotie. Naast strekkingen, maken ook drukpunt-, energie- en partner- oefeningen onderdeel uit van de Do-In Yoga. Binnen Do-In Yoga staat de Hara (onderbuik) centraal, de plek waar we draagkracht en aansturing vinden. Er wordt geleerd om vanuit de Hara te bewegen en te leven. Vanuit de draagkracht van de Hara, wordt het hart verwarmd (rust) en het hoofd verlicht (helder denken).

De Do-In Yoga omvat de kunst van het bewegen, letterlijk en figuurlijk. Met behulp van de speciale Oosterse lichaamsoefeningen versterk je zowel lichaam als geest. Je komt lekkerder in je vel te zitten: het lichaam verjongt, wordt soepeler en veerkrachtiger, de geest wordt helder, het hart ervaart rust. De bijzondere meridiaan-oefeningen zijn ook terug te vinden in de:

T’ai Chi, Qi Gong, Aikido en andere Oosterse krijgskunsten,
Hatha- en Poweryoga,
Shiatsu en Zen-meditatie.

Do-In Yoga is een actieve vorm van yoga en bestaat voor 80-90% uit actief bewegen en 20-10% uit rusten, ontspanning.

Do-In Yoga vindt haar oorsprong in de Taoïstische en Shiatsu leer. De oefeningen zijn terug te vinden in de Oosterse geneeswijzen en krijgskunsten. De Japanse psycholoog en shiatsu therapeut Shizuto Masunaga heeft in de vorige eeuw uitbreidingen gevonden op de klassieke meridianen: deze stromen via het desbetreffende orgaan en zijn basis strekkingen behandelen daarmee het complete lichaam. De Masunaga strekkingen vormen daarom een belangrijke rol binnen de Do-In Yoga.

De filosofie binnen Do-In Yoga is gebaseerd op het Taoïsme, Boeddhisme, en de vijf elementen en meridianen leer. Centraal staat het weer thuis komen in je lijf met behulp van de lichaams-gerichte energie-oefeningen, die bedachtzaam uitgeoefend worden. Het bewust trainen van je lichaam herstelt en ondersteunt het zelf- helend en regulerend vermogen van het lichaam. De hoofd-hart-haar verbinding speelt hierbij een belangrijke rol: weet wat je doet (hoofd, gezonde verstand), doe het vanuit je hart (met (com)passie) en beweegt vanuit je Hara (buik). Bewegen is leven en leven is bewegen. Wat beweegt jou in het leven?

Do-In Yoga is een vorm van lichaamsgericht energiewerk. Door tegelijkertijd speels en bedachtzaam het lichaam te bewegen, verbind je het fysieke (aardse, yin) met het energetische (hemelse, yang). De adem heeft hierin een verbindende rol.

Ik verzorg de DO In Yoga individueel (in combinatie met één van mijn behandelingen) of in een kleine groep (max. zeven personen).